Art. 534. Uznania czynności prawnej dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli za bezskuteczną nie można żądać po upływie lat pięciu od daty tej czynności.
Art. 534 KC
Kodeks cywilny · Księga trzecia. Zobowiązania › Tytuł X. Ochrona wierzyciela w razie niewypłacalności dłużnika
- Stan prawny: 25 października 2026 r.
- Brzmienie obowiązuje od: 1 stycznia 1965 r.
- Akt: Dz.U. 1964 nr 16 poz. 93
- Tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 795
Jak sądy stosują art. 534 KC
Sądy powołały ten przepis w 432 orzeczeniach. Poniżej 30 z nich z dosłownym fragmentem uzasadnienia, który powołuje przepis.
- V CSK 667/14Sąd Najwyższy · 24.09.2015
… to, że termin prekluzyjny dla wniesienia skargi liczyć należy do daty dokonania czynności prawnej przez dłużnika, tj. daty pierwszego rozporządzenia korzyścią (art. 534 k.c.), ponieważ w przepisie tym przyjęto po prostu określony przedział czasowy ochrony pauliańskiej dla wszystkich przypadków jej uruchomienia.
- III CZP 2/13Sąd Najwyższy · 20.06.2013
upływu terminu określonego w art. 534 k.c. (postanowienie Sądu Najwyższego
- III CZP 99/15Sąd Najwyższy · 28.01.2016
… w warunkach określonych w art. 531 § 2 k.c., a wierzyciel ubezskutecznił czynność między dłużnikiem a osobą trzecią w drodze skargi pauliańskiej, termin o którym mowa w art. 534 k.c. należy liczyć od daty czynności między dłużnikiem a osobą trzecią czy od daty czynności między osobą trzecią a "osobą czwartą"?"
- I ACa 407/15Sąd Apelacyjny w Szczecinie · 13.06.2016
Nie ma też znaczenia to, że termin prekluzyjny dla wniesienia skargi należy liczyć do chwili dokonania czynności prawnej przez dłużnika, tj. daty pierwszego rozporządzenia korzyścią, ponieważ w art. 534 k.c. przyjęto przedział czasowy ochrony pauliańskiej dla wszystkich przypadków jej uruchomienia.
- I ACa 396/18Sąd Apelacyjny w Białymstoku · 29.10.2018
Zachowany został termin z art. 534 k.c. do wystąpienia z roszczeniem, gdyż nie upłynęło jeszcze 5 lat od dokonania czynności opisanej w pozwie.
- I ACa 447/13Sąd Apelacyjny w Katowicach · 18.07.2013
… powodowie wystąpili z żądaniem uznania czynności prawnej za bezskuteczną po upływie pięcioletniego terminu przewidzianego w art. 534 k.c., podnieśli, że akt zniesienia współwłasności z dnia 2 czerwca 2011r. dotyczył składników majątku objętych ustawową wspólnością majątkową obojga małżonków T., a nie tylko dłużnika Z.
- I ACa 645/19Sąd Apelacyjny w Szczecinie · 10.01.2020
2) poprzez błędną interpretację i nie zastosowanie do niniejszej sprawy art. 534 k.c., gdy tymczasem termin przedawnienia roszczeń w przypadku powództwa o uznanie za bezskuteczną czynności wytaczane wobec osoby czwartej, liczony powinien być od dnia zawarcia czynności dłużnika powoda W.
- I ACa 917/16Sąd Apelacyjny w Szczecinie · 02.03.2017
W sytuacji określonej w art. 59 k.c. obowiązuje termin jednego roku od zawarcia umowy, natomiast do dochodzenia ochrony w razie niewypłacalności dłużnika przewidziany jest termin pięciu lat od daty czynności dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli (art. 534 k.c.)
- I ACa 576/14Sąd Apelacyjny w Szczecinie · 04.12.2014
… wskazał, że skoro pozew został wniesiony do sądu 6 sierpnia 2012 roku, to w tym zakresie powództwo jest spóźnione na podstawie art. 534 k.c., zgodnie z którym to przepisem uznania czynności prawnej dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli za bezskuteczną nie można żądać po upływie lat pięciu od daty tej czynności.
- I ACa 84/15Sąd Apelacyjny w Krakowie · 27.03.2015
Dokonawszy oceny dowodów Sąd Okręgowy stwierdził, że strona powodowa dochowała terminu przewidzianego w art. 534 k.c.
- I ACa 338/19Sąd Apelacyjny w Poznaniu · 19.09.2019
W pierwszej kolejności wskazać należy, że powód wystąpił z powództwem przed upływem pięcioletniego terminu liczonego od dnia czynności, o jakim mowa w art. 534 k.c.
- I C 253/18Sąd Okręgowy w Gliwicach · 06.02.2024
Prawidłowo sprecyzowanie żądania nastąpiło już po upływie terminu 5 – letniego określonego w art. 534 k.c. a co za tym idzie powództwo podlegało oddaleniu jako spóźnione.
- I ACa 417/13Sąd Apelacyjny w Katowicach · 11.07.2013
… zgłoszonego przez pozwanego na podstawie art. 59 k.c., Sąd wskazał iż do skargi pauliańskiej zastosowanie ma art. 534 k.c. wskazujący na 5-letni termin przedawnienia do dochodzenia przez wierzyciela uzyskania czynności prawnej dokonanej z jego pokrzywdzeniem za bezskuteczną, a liczony od daty tej czynności.
- I ACa 757/21Sąd Apelacyjny w Szczecinie · 14.12.2022
naruszenie przepisu prawa materialnego, tj. art. 534 k.c. poprzez błąd subsumcji
- I ACa 320/15Sąd Apelacyjny w Białymstoku · 25.09.2015
Zachowany został termin z art. 534 k.c. do wystąpienia z roszczeniem, gdyż nie upłynęło jeszcze 5 lat od dokonania czynności opisanej w pozwie.
- I ACa 879/16Sąd Apelacyjny w Łodzi · 12.01.2017
Wówczas, w ocenie pozwanych, prowadziłoby to do przekroczenia terminu do zaskarżenia czynności dłużnika określonego w art. 534 k.c.
- I ACa 816/15Sąd Apelacyjny w Szczecinie · 08.06.2016
zdanie drugie k.c. określa termin jednego roku od zawarcia umowy, tymczasem przepis art. 534 k.c. termin pięciu lat od daty czynności dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli.
- I ACa 854/14Sąd Apelacyjny w Poznaniu · 14.01.2015
a) art. 534 k.c. poprzez jego niezastosowanie i przyjęcie, że żądanie powoda zostało wniesione w ustawowym terminie,
- I ACa 855/21Sąd Apelacyjny w Łodzi · 07.02.2022
Biorąc pod uwagę powyższą konkluzję nie może być również mowy o naruszeniu prawa materialnego w postaci art. 534 k.c., zgodnie z którym uznania czynności prawnej dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli za bezskuteczną nie można żądać po upływie lat pięciu od daty tej czynności.
- I ACa 901/14Sąd Apelacyjny w Gdańsku · 22.10.2015
Sąd Okręgowy dodał, że powódka skutecznie powołała się na art. 531 § 1 k.c. w zw. z art. 534 k.c., które uprawniały ją do złożenia powództwa przeciwko osobie trzeciej, która uzyskała korzyść majątkową kosztem majątku dłużnika przed upływem pięcioletniego terminu zawitego od umowy darowizny.
- I ACa 413/13Sąd Apelacyjny w Białymstoku · 17.10.2013
W pierwszej kolejności należy wskazać, że stosownie do art. 534 k.c. uznania za bezskuteczną czynności prawnej dokonanej z pokrzywdzeniem wierzyciela można żądać w terminie pięciu lat od daty tej czynności.
- II CSK 448/11Sąd Najwyższy · 12.04.2012
Zgodnie z postanowieniem art. 534 k.c. nie można żądać uznania czynności
- I ACa 638/13Sąd Apelacyjny w Szczecinie · 25.03.2014
art. 534 k.c. poprzez jego niezastosowanie pomimo, że zgromadzony materiał dowodowy jednoznacznie wskazywał na przekroczenie przez powódkę terminu określonego w tym przepisie.
- I ACa 343/14Sąd Apelacyjny w Katowicach · 23.07.2014
… przez powoda uznania czynności prawnej za bezskuteczną, ponieważ przed wniesieniem pozwu nie upłynął określony w art. 534 k.c. pięcioletni termin, liczony od daty dokonania czynności prawnej, w czasie, którego można żądać uznania czynności prawnej dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli za bezskuteczną, ponieważ …
- I ACa 593/16Sąd Apelacyjny w Szczecinie · 21.12.2016
Uznania czynności prawnej dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli za bezskuteczną nie można żądać po upływie lat pięciu od daty tej czynności (art. 534 k.c.).
- I ACa 1357/14Sąd Apelacyjny w Warszawie · 17.06.2015
Stosowanie art. 5 k.c. zaaprobowano także przy ocenie upływu terminu określonego w art. 534 k.c. (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 6 listopada 2008 r., III CZP 104/08, nie publ.), przy ocenie upływu terminu realizacji roszczeń przewidzianych w art. 221 Prawa spółdzielczego (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 lipca …
- I ACa 109/14Sąd Apelacyjny w Krakowie · 26.03.2014
W oparciu o poczynione ustalenia Sąd Okręgowy, wskazując na treść art. 527 § 1 k.c. uznał, iż strona powodowa dochowała terminu prekluzyjnego przewidzianego w art. 534 k.c. i wykazała, że jest wierzycielem K.
- I ACa 208/20Sąd Apelacyjny w Szczecinie · 30.06.2020
Sporna okazała się natomiast kwestia zachowania przez stronę powodową terminu 5-letniego do wytoczenia powództwa od dokonania zaskarżonej czynności (termin prekluzyjny określony przepisem art. 534 k.c.), w jakim skutecznie można dochodzić ubezskutecznienia czynności prawnej.
- I ACa 899/21Sąd Apelacyjny w Krakowie · 05.04.2023
Zatem skarga została wniesiona przed upływem pięcioletniego terminu wskazanego w art. 534 k.c.
- I C 19/16Sąd Okręgowy w Radomiu · 08.11.2017
Powołując się na treść art. 534 kc, który stanowi, że nie można żądać uznania czynności prawnej dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli za bezskuteczną po upływie 5 lat od daty tej czynności, zdaniem pozwanej powództwo w zakresie pkt. 1 litera A zostało wniesione z naruszeniem w/w artykułu i winno zostać oddalone.
Pracuj z art. 534 k.c. w PrawoAI
Orzecznictwo do art. 534 KCSądy powołały ten przepis w 432 orzeczeniach. Zobacz, jak go stosują i które tezy się powtarzają.Zobacz orzecznictwo →
Zapytaj AI o art. 534 KCOpisz sprawę — odpowiedź z podstawą prawną, aktualnym brzmieniem i orzecznictwem, z linkami do źródeł.Zadaj pytanie →
Historia zmian art. 534Każde brzmienie przepisu z datami wejścia w życie i porównaniem wersji — także stan na dzień zdarzenia.Zobacz wersje →
Pismo na podstawie przepisuPozew, odpowiedź, wezwanie lub odwołanie w Wordzie — z powołaniem tego przepisu i orzecznictwa.Przygotuj pismo →
Kodeks cywilny z orzecznictwem do każdego artykułu
Załóż konto7 dni za darmo, bez karty. Biblioteka przepisów, wyszukiwarka 2,8 mln orzeczeń i asystent prawny AI.
Najczęściej powoływane przepisy: Kodeks cywilny
- Art. 6 KC
- Art. 481 KC
- Art. 361 KC
- Art. 455 KC
- Art. 5 KC
- Art. 58 KC
- Art. 445 KC
- Art. 65 KC
- Art. 822 KC
- Art. 415 KC
- Art. 3531 KC
- Art. 444 KC
- Art. 118 KC
- Art. 405 KC
- Spis treści →
Inne kodeksy i ustawy
- Kodeks karny
- Kodeks pracy
- Kodeks postępowania cywilnego
- Kodeks postępowania administracyjnego
- Kodeks postępowania karnego
- Kodeks rodzinny i opiekuńczy
- Kodeks spółek handlowych
- Kodeks wykroczeń
- Kodeks karny skarbowy
- Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej
- Ordynacja podatkowa
- Ustawa o podatku od towarów i usług (VAT)
- Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT)
- Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych (CIT)
- Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
- Prawo budowlane
- Wszystkie akty →